Deze opleiding is bedoeld om je praktische tools te geven inzake veiligheidsmaatregelen / risicoanalyses die overwogen moeten worden tijdens de (pre) productie en uitzending van grote broadcast / live evenementen. We gaan dieper in op oa. de
Studie van ongevallen (cases) waarbij de specifieke veiligheidsproblemen worden aangekaart en de manier van reageren wordt besproken in groepsverband.
Het selecteren van contractors en derde partijen die betrokken zijn in het productie-proces.
Plannen en beheren van wisselende weersomstandigheden (bliksem, storm, overstromingen,...)
Welke productiekosten moet ik verzekeren? Welk soort schade (opname-materiaal, locatie, uitval van personen, afgelasting, etc.) kan zich voordoen? Is dat überhaupt op te lossen? Zo ja, binnen welke termijn en hoe? Welke dekking heb je juist nodig? Deze sessie biedt een basisinzicht in de noodzaak van een adequate productieverzekering.
Meer info of inschrijven?
Deze opleiding richt zich tot kleine en middelgrote organisaties die werk willen maken van preventie en veiligheid. Je leert hoe risico’s systematisch kunnen worden beheerst en kan dit omzetten in praktijk én beleid. Je leert daarnaast ook methodieken om samen met collega’s te werken rond het thema veiligheid op een manier die betrokkenheid stimuleert.
Meer info of inschrijven?
In deze Engelstalige opleiding concentreert Bob Forster, met meer dan 25 jaar ervaring in safety management voor film en tv (BBC, SKY, NBC en anderen), zich op de praktische kant van de veiligheid op producties.
Meer info of inschrijven?
Tools & Documents
Mini-enquête over safety management op de audiovisuele werkvloer
Het platform thinksafe.be werkt al enige tijd aan de algemene bewustwording rond veiligheid en welzijn op de audiovisuele werkvloer. In een nieuwe campagne over safety management staat het inschatten van risico’s centraal met als welluidend motto: Better safe than sorry.
Om er alvast een beetje in te komen, lanceert thinksafe.be een kleine (anonieme!) enquête die draait om de centrale vraag: Hoe veilig is jouw set?
Deelnemen? Geef dan gezwind antwoord op onderstaande multiple choice vragen die slechts een paar minuten van je tijd vergen.
Last Minute Risico Analyse voor dummies
Niet voor iedere productie wordt van tevoren een aparte risicoanalyse gemaakt. In die gevallen -maar zelfs wanneer deze analyse eerder wel gebeurd is- is een Last Minute Risico Analyse (LMRA) steeds een uitstekend plan. LMRA staat voor een korte, algemene risicoanalyse die niet langer dan een minuut hoeft te duren en die zelfs niet noodzakelijk invulling op papier vraagt. Deze last minute analyse bestaat gewoonlijk uit drie stappen.
1/ Het beoordelen van gevaren
Het identificeren van potentiële gevaren op de set of locatie waar gedraaid wordt. Wordt jij of een andere medewerker mogelijk blootgesteld aan één van deze gevaren? Indien de risico’s volgens jou onaanvaardbaar zijn, start dan niet met je werk voordat er maatregelen zijn getroffen.
Bepaal met welke maatregelen de geïdentificeerde risico’s geëlimineerd of aanvaardbaar kunnen worden. Overleg over mogelijke gevaren of risico’s door andere werkzaamheden in de nabijheid en ga na of medewerkers over de juiste training, kennis, hulpmiddelen, persoonlijke beschermingsmiddelen en info beschikken om hun werk veilig uit te voeren.
3/ Actie ondernemen
Onderneem actie en zorg dat de opdracht veilig kan worden uitgevoerd. Kun je zelf niet de nodige actie ondernemen? Vraag dan om hulp. Veranderen de omstandigheden tijdens het werken? Bedenk dan welke risico’s en gevaren deze nieuwe omstandigheden met zich meebrengen. Het is niet omdat je bezig bent met een routineklus, dat er niets mis kan gaan. Hervat je werk wanneer de werkplek opnieuw opgeruimd en veilig is.Het lijkt misschien omslachtig om dit denkproces te volgen voor iedere opdracht of opnamedag, in feite is het een kwestie van het ontwikkelen van de goede gewoonte om bewust met veiligheid om te gaan. Hierbij speelt een goede communicatie tussen leidinggevenden en medewerkers maar ook tussen medewerkers onderling een grote rol.
De documentaire 'Who needs sleep?' van DOP Haskell Wexler focust op de combinatie van slaapgebrek en lange werkdagen bij medewerkers op een filmset die ten koste kunnen gaan van hun eigen gezondheid, welzijn en families. Een documentaire uit 2006 die nog altijd brandend actueel blijft.
WHO NEEDS SLEEP? from IMAGO - CINEMATOGRAPHERS on Vimeo.
Links
Set Safety Lessons: producingforfilm.com is een forum voor iedereen met interesse voor audiovisuele content. In acht korte video-lessen wordt uitgelegd hoe je zorgt voor veiligheid op de set.