Health and safety at work (European Commission): Health and safety at work is one of the areas where the EU has had the biggest impact – with a solid legal framework covering the maximum number of risks with the minimum number of regulations.
Onderzoek over burn-out in België: Inventarisatie van bestaande preventiemaatregelen ('good practices') en advies over de terugkeer naar het werk van een persoon die niet in staat was om te werken vanwege een burn-out.
European recommendation work-life balance in the audiovisual and live performance sectors: Naar aanleiding van eerder onderzoek van EAEA en het EFJ over de work-life balance in de Europese AV-sector en die van live evenementen, werd afgelopen zomer een seminarie georganiseerd. Daar werden de gezamenlijke aanbevelingen om deze WLB te verbeteren, aangepast en gefinaliseerd.
Stories
En dan gaat het dus fout from mediarte on Vimeo.
“Als je in de media werkt, is flexibiliteit enorm belangrijk,” zegt Chris Van den Abeele, journalist bij de VRT. “Maar je moet soms rustpunten hebben en die had ik niet meer.”
Van den Abeele en burn-out coach Luk Dewulf over het belang van communicatie rond burn-out, het herkennen van signalen en de gedeelde verantwoordelijkheid van werknemer en werkgever.
#CONTENTUNDERPRESSURE from mediarte on Vimeo.
Hoewel werkdruk vaak verband houdt met lange werkuren en strakke deadlines, heeft emotionele belasting op het werk altijd met interactie te maken. Wanneer je op of door je werk vaak wordt geconfronteerd met beladen onderwerpen of situaties, kun je overbelast raken.
Dus als je werkt in de media –die inhoudelijk meestal op de emotie spelen- is het dan ook belangrijk om te zorgen dat je zelf niet onderuit gaat. Annick Ruyts, Robin Ibens en Daniel Demoustier over de valkuilen en hoe zij zelf omgaan met emotionele belasting.
Wat als ...? from mediarte on Vimeo.
Perkt commerciële druk creatieve onafhankelijkheid in? Als deze druk te vroeg in het creatieve proces wordt uitgeoefend wel, vindt Tim Van Aelst, regisseur en Shelter-baas. Maar soms is deze druk juist een zegen. mediarte.be sprak met hem.
“Frituren hebben ze altijd nodig” from mediarte on Vimeo.
Roos Van Acker combineert sinds lange tijd haar tv carrière met radiowerk. Erik Gordts en David Ottenburgh werkten vroeger achter de schermen als audiovisuele creatievelingen, vandaag staan ze samen aan het hoofd van productiehuis DEDSIT. In gesprek met mediarte.be lieten zij hun licht schijnen over flexibiliteit en duurzame loopbanen in de media.
“Het is het eindresultaat dat telt” from mediarte on Vimeo.
Op de set van ‘Wat mannen willen’, het regiedebuut van Filip Peeters, sprak mediarte.be met Kurt Loyens -art director en production designer- over leidinggeven aan creatieve teams.
Links
Het taboe rond burn-out: “Beste baas, doe iets aan de heersende burn-outboom,” schreef presentatrice en redactrice Erika Van Tielen in het najaar van 2013 in De Morgen. Haar column sloeg in als een bom en werd sindsdien duizenden keren gedeeld op sociale media.
Stress: de feiten: Meer dan de helft van alle werknemers in Europa zegt stress op het werk te ervaren. Bovendien vinden 4 op de 10 werknemers dat er niet goed wordt omgegaan met stress op de werkvloer.
Burn-in: Het herstel van een burn-out wordt ook wel burn-in genoemd, letterlijk: inbranden of inprenten. Want tijdens dat herstel is het belangrijk om nieuwe gedachten en bijbehorend gedrag te ontwikkelen.
Licht denken: Je kunt het vergelijken met conditietraining voor je geestelijke belastbaarheid want als je het halfvolle glas ziet en in jezelf gelooft, sta je positiever in het leven.
Dossier Burn-out: Wat is burn-out nu precies, welke zijn de oorzaken en gevolgen, wat zijn de signalen en wat kan er preventief gebeuren binnen organisaties? Een volledig dossier over burn-out.
Freelancers & autonomie: Nu werkgevers en opdrachtgevers steeds meer oog beginnen te hebben voor zelfsturing en autonomie, geven freelancers vaak het goede voorbeeld voor het vernieuwen van de arbeidsrelaties.
Gezond hard werken: Voor velen is het woord workaholic eerder een geestige benaming voor iemand die zijn of haar werk misschien een beetje té serieus neemt, maar een echte workaholic stopt zoveel tijd en energie in werken, dat hij zich schuldig voelt als hij een keertje niet aan het werk is.
Het Nieuwe Werken: Draadloos internet, smartphones en laptops maken dat medewerkers overal toegang hebben tot relevante informatie en zelfs als je plaatsgebonden werkt, wordt het mogelijk om op die manier je eigen werktijden te bepalen.
Technostress: In tijden waarin je 24/7 online kunt zijn, is het dwangmatig gebruik van mobiele telefoon, tablet of computer slechts een kleine stap. Voor je het weet, lijd je dus onder technostress en Twitter je er een halve dag op los.
Zelf-determinatie theorie: Factoren die de individuele competentie, autonomie en verbondenheid ondersteunen zouden de beste drijfveer zijn om tot actie over te gaan en daarbij zorgen voor betere prestaties, een groter doorzettingsvermogen en meer creativiteit.
Burn-out of bore-out?: Waar burn-out te maken heeft met stress en hoge werkdruk, is bore-out het gevolg van een een gebrek aan uitdaging en afwisseling.
Flexibiliteit & snel schakelen: Een job in de media vraagt de nodige flexibiliteit en dat wil zeggen dat je voortdurend je houding en opvattingen vrijwillig aanpast aan veranderde werkomstandigheden.
Oude gewoonten & uitstelgedrag: Iedereen kent dat gevreesde item op zijn of haar to-do list dat moeilijk of complex is en waarvoor je maar niet gemotiveerd genoeg raakt om het eens daadwerkelijk te doen.
De do's & don'ts van projectmatig werken: Het racen van de ene naar de andere productie houdt ook risico’s in. Onzekerheid over waar je in de nabije toekomst mee bezig zal zijn of je voortdurend moeten afvragen of er nog wel nieuwe opdrachten binnen zullen komen.
Stilstaande vooruitgang: Niet alleen heeft ieder mens rustmomenten nodig, vaak ontstaan tijdens deze rustmomenten de creatiefste ideeën die je achteraf enkel maar productiever maken.
Werk in beweging: Om de juiste keuzes te maken, komt het er op neer te doen waar jij goed in bent. Wat drijft jou? Wat kan je (goed)? Wat past bij jou? Welke waarden heb je waardoor je werk zin aan je leven zou kunnen geven? Waar ben je bang voor?
Coachend leidinggeven: Bij coaching worden mensen begeleid om te leren en op die manier tot betere prestaties te komen terwijl leidinggeven vooral draait om doelen en resultaten. Coachend leidinggeven combineert beiden waardoor prestaties én ontwikkeling voorop staan.
Competenties van leidinggeven: Eén van de belangrijkste opdrachten van een leidinggevende is het beïnvloeden van anderen teneinde plannen of doelen voor elkaar te krijgen. Alleen al daarvoor moet je heel wat vaardigheden in huis hebben.
Authentiek leiderschap & burn-out: Zelfs de leidinggevende die zichzelf schromelijk overschat op vlak van authentiek leiderschap maakt minder melding van burn-out.
MBTI versus Big Five: In tegenstelling tot MBTI meet Big Five, behalve extraversie, ook de inschikkelijkheid van mensen, hun zorgvuldigheid, emotionele stabiliteit en openheid voor nieuwe ervaringen of ideeën.
Medewerkers motiveren: Vaak weten leidinggevenden te weinig over het motivatiepatroon van hun eigen medewerkers. Nochtans hoeven ze alleen maar naar de factoren te kijken die henzelf drijven want de gedrevenheid van medewerkers werkt precies hetzelfde.
Duurzaam personeelsbeleid en talentontwikkeling: Talentmanagement betekent een vorm van geïntegreerde HR waarbij vertrokken wordt vanuit de talenten van mensen die worden ingepast in de noden van de organisatie.
Leidinggeven in stijl: Omdat je onmogelijk alles kunt controleren wat medewerkers uitvoeren en omdat mensen een groot deel van hun werk wel zelfstandig kunnen bolwerken, kan situationeel leidinggeven een oplossing bieden.
De virtuele manager: Volgens studies krijgt 80% van alle leidinggevenden te maken met verspreide teams waarvan medewerkers zich thuis, op uiteenlopende locaties of zelfs in andere landen bevinden.
Om toegang te krijgen tot de sub-campagnes, zie www.thinksafe.be platform via desktop of tablet.